Nama lain bendi adalah Okra ; Lady's finger (English), Gambo (Indonesia), Kacang Bendir; Sayur Lendir ; Bendi ; Sayur Bendir (Malaysia), okra ; saluyot ; haluyot (Filipina), krachiap-khieo (Thailand), yau-padi (Myanmar) dan poot-barang (Cambodia).
a). Bendi dipercayai berasal dari kawasan Asia Tenggara (okra) tetapi ditanam dimerata dunia termasuk Afrika, India dan Brazil. Kebanyakan bendi diguna segar sebagai sayuran (segar mentah, di rebus atau digoreng) dan dibuat jeruk. Biji bendi boleh di buat 'Serbuk Kopi" semantara daunnya untuk makanan ruminan dan batangnya diproses jadi fiber.
Pokok bendi ini mampu macam pokok Bunga Raya dan Pokok Kapas merupakan tanaman Jangka pendek yang boleh di Ratoon menjadi tanaman tahunan. Pokoknya mampu hidup sehingga ketinggian memlebehi 2 meter jika dibiarkan. Daunnya berbentuk palmenate yang ada jejari serta mempunyai permukaan yang agak kasar. Batangnya agak lembut ketika muda dan keras sederhana keras. Bunga bendi berwarna kuning dengan ukuran 4 - 8 cm garispusat (Lihat foto sebelah) . Pendebungaan dilaksanakan oleh serangga seperti lebah, rama-rama, kumbang, semut dan sebagainya. Buah bendi yang terbentuk dicelah batang dengan dahan berwarna hijau dan apabia dipetik untuk dimasak mengeluarkan sejenis 'Lendir'. Bagaimana pun lendir ini mudah hilang apabila dimasak dengan masukkan jus limau atau cuka kepada mereka yang tidak sukainya.
Terdapat 2 jenis bendi yang popular di Malaysia iaitu Jenis 5-segi dan Jenis 7-segi. Pengguna di Selatan Semenajung Malaysia mengemari jenis 5-segi berbanding di bahagian Utara Semenanjung yang minat Bendi 7-segi (Kedah, Penang , Perak dan Perlis). Bendi didapati kaya dengan zat makanan seperti Kalsium (77 mg/ 100gram), Protin (1.7 g), Lemak (0.1 g), Kabohiderat (5.9 g), Karotin beta (200 mcgm), Asid Askorbik (19.3 mcgm) dan Tenaga 129 kj (31 kilo kalori) lain-lain lagi. Biji bendi yang matang juga mempunyai potensi untuk di proses bagi mendapatkan minyak sayuran yang bermutu tinggi dan juga boleh diproses goreng untuk dijadikan bahan minuman sebagai kopi. Daun muda bendi boleh dimakan sebagai sayuran ulaman manakala daun yang tua boleh diproses sebagai bahan kraftangan yang cantik.
Bendi yang dtanam diatas tanah mineral yang subur akan memberikan hasil yang tinggi dengan Amalan Pertanian Baik (APB). Kawasan tanaman perlu dibajak 2 minggu sebelum menanam dan di naikkan batas-batas menggunakan trektor atau manual. Bubuh Kapur sebanyak 2 mt/ha ditabur dan kemudian dibubuh baja organik (Tahi ayam) dengan kadar 3-5 mt/ha sebelum di tutup dengan plastik silvershine dengan anggaran keperluan sebanyak 20 gulong sehektar. Plastik silvershine ini dapat membantu menjaga kelembapan tanah, meningkatkan kehilangan baja, mengawal serangga perosak dan mengawal rumpai.