Kangkung
boleh di tuai antara 28 -35 hari lepas tanam dan dijual lingkungan RM
0.50 hingga RM 0.80 sekilogram pada harga ladang. Kangkung yang dituai
perlu dibersihkan dari tanah pada akar dan dimasukkan dalam baul buluh
untuk dihantar segera ke pasaran. Pastikan TIDAK MENYEMBUR racun
beberapa hari sebelum menuai untuk elakkan Sisabaki Racun. Bagi racun
Dimethoate perlukan 7 hari, Racun Cymethrin (3 hari), Benomyl dan
Mancozeb (14 hari) sebelum menuai. Kangkong juga mempunyai simptom
kekurangan nutrien seperti kekurangan N, P,K dan zat pekit seperti Ca,
Fe, Mo, Boron, Mn dan sebagainya yanng perlu dikaji dan diatasi masaalah
ini. Penuaian kangkong adalah dengan mencabut menggunakan tangan
keselurohan pokok bersama-sama akarnya untuk mengekalkan kesegarannya
dan tahan lama. Bersihkan dari tanah dengan membasuh menggunakan air
bersih dan ikat dengan lapisan kertas surat khabar dan masukkan dalam
bakul buloh yang dilapis kertas sebelum dihantar kepasar. Secara fizikal
kangkong perlu di tuai sebelum ianya mula menjalar atau pokok mulai
tunduk (asalnya menegak). Potensi pengeluaran hasil kangkong sebanyak
10-15 metrik tan sehektar tetapi lazimnya sebanyak 12 mt sehektar di
kebanyakan tempat di Malaysia.
TANAMAN KANGKUNG (Impomea spp) merupakan sejenis tanaman dalam kategori sayur daun yang popular di negara kita untuk pasaran domestik. Kangkong tergolong dalam famili Convolvulaceae ddipercayai ia berasal dari India.
Kangkung terbahagi kepada dua jenis iaitu Jenis Kangkung Darat(Impomea reptans) dan Jenis Kangkung Air (Impomea aquatica).
Perbezaannya boleh dilihat pada bentuk daun, batang dan warna bunga.
Kangkung darat berdaun tirus, batang berwarna hijau cerah dan bunga
putih. Manakala kangkung air pula berdaun agak lebar, batang lebih besar
dan hijau tua, bunga kemerah-merahan. Kangkung darat boleh ditanam di
batas seperti sayur lain, tetapi kangkung air hanya hidup di kawasan
yang berair.