CEKUR
CEKUR MANIS
- Nama saintifik bagi cekur manis ialah Sauropus Androgynus.
- Ia boleh dikenali melalui batang yang lurus tegak dan boleh mencapai ketinggian kira-kira 3 meter.
- Daunnya pula tumbuh secara berselang-seli, berwarna hijau tua dan mempunyai kelebaran antara 1 hingga 2 cm lebar, berdiameter 2-5 cm dan berbentuk bujur/oblong.
- Pada kebiasaanya, ia dijadikan sayur dalam masakan dan juga sering diambil dan di peram/jeruk untuk dijadikan bahan masakan yang menyelerakan.
- Cekur manis mudah dibiakkan melalui keratan batang yang berkayu keras dan memerlukan tanah yang subur, gembur dan mempunyai bahan organik yang tinggi.
Cekur manis turut digunakan dalam perubatan tradisional.
- Untuk membanyakkan susu, dan memulihkan rahim, seluruh bahagian pokok perlu dimasak terlebih dahulu kemudian makan.
- Minum air rebusan pokok bagi merawat demam panas, pening, pitam dan darah tinggi.
- Hidung berdarah dan penyakit puru boleh meminum air rebusan daun dan akar.
- Bagi melancarkan pembuangan air besar, petik daun cekur manis kemudian rendamkan ia di dalam air panas dan minum.
CEKUR MERAH
- Nama saintifik bagi cekur merah ialah Kaempferia galanga.
- Cekur Merah merupakan sejenis tumbuhan kecil renek yang tumbuh menjalar di atas tanah dan mempunyai hanya 2 hingga 7 helai daun.
- Ia adalah sejenis herba daripada keluarga halia.
- Tumbuhan ini mudah didapati di kawasan kampung dimana suri rumah menanamnya untuk digunakan sebagai bahan masakan.
- Makan keseluruhan pokok sebagai ulam bagi merawat masalah sakit tekak, demam dan sakit tulang.
- Masalah bengkak boleh dirawat dengan menampal daun yang dihancurkan pada tempat yang bengkak.
- Merawat sakit mata menggunakan titisan air dari daun.
- Bagi mencegah keguguran sapukan ke perut perahan air cekur, daun dedap dan gandarusa.